Verhalen

In 2005 schreven Kees de Koning en Wally Blaas in hun boek Gevallen en gebroken het volgende:

‘Oorlog. De verschrikkingen ervan zijn dagelijks op televisie te zien en in kranten te lezen. In ons eigen land kennen we al zestig jaar geen oorlog meer, slechts voor vredesmissies uitgezonden militairen zijn er de laatste jaren mee geconfronteerd. Desondanks is de Tweede Wereldoorlog nog altijd veelbesproken. De vijf jaren Duitse bezetting van Nederland en de tweeënhalf jaar Japanse overheersing van het toenmalige Nederlands-Indië staan gegrift in de geheugens van een steeds kleiner wordende groep mensen. Het is belangrijk om de herinnering eraan levend te houden. Want iedereen is het erover eens: dit mag nooit meer gebeuren. “De mensheid maakt een eind aan de oorlog, of oorlog maakt een eind aan de mensheid”, zei ooit de Amerikaanse president John F. Kennedy.’

Nu 2022 zijn deze woorden nog steeds waar. De groep mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt wordt ieder jaar weer een beetje kleiner. Het belang van doorgeven blijft echter net zo belangrijk. In 2022 vieren we in Nederland dan ook dat we meer dan 75 jaar in vrijheid leven. Voor Stichting Tholen Sterk is dit het aanknopingspunt geweest om hier tijdens de havendagen volledige aandacht aan te besteden.


Lees de verhalen over de Atlantikwall www.zeeuwseankers.nl/verhaal/atlantikwall en bekijk het filmpje hieronder.


Alles over de bevrijding van de Brabantse wal lees je hier www.bevrijdingbrabantsewal.nl/


Er is een online bevrijdingskrant van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie 75jaarvrij.nl/


Via schooltv kun je de verhalen bekijken en beluisteren: schooltv.nl


Zeeland 1940-1945; een overzicht van de gebeurtenissen in en rond Tholen www.oorlogzeeland.nl/index.php/zeeland-noord/tholen-philipsland


In het gemeente-archief van de gemeente Tholen zijn dagboeken en verslagen uit de Tweede Wereldoorlog te vinden. Zo schreef Lein Blaas uit Poortvliet over de meidagen van 1940. Aalbrecht Allewijn noteerde zaken rond de bevrijding van Sint Philipsland in oktober en november 1944. Reyer Vlaminck werkte als dwangarbeider in Oostenrijk, samen met een inwoner van Sint-Annaland. Andreas Kloet uit SintMaartensdijk hield een dagboek bij van december 1943 tot juli 1945, en verbleef tijdens de inundatie in Brabant. Mevrouw N. Potappel-Lemsom uit Stavenisse hield een dagboek bij van 1940 tot 1945, en woonde na de inundatie in Tilburg. Haar dorpsgenoot Bram Smits, die een verslag schreef van zijn oorlogsherinneringen en een dagboek bijhield in 1945, verbleef als evacué in Wijk en Aalburg. Jacob Hage uit Scherpenisse evacueerde naar Tholen, waar hij van september 1944 tot mei 1945 een dagboek bijhield. In Tholen-stad — dat niet werd geïnundeerd — woonde ook Janna Geluk, die in twee schriften een verslag schreef over de jaren 1940-1946.

Verder is onder andere deze film bewaard gebleven over de inundatie en bevrijding van Tholen.


In Poortvliet is in maart 1945 een V1 terechtgekomen op de Stoofstraat nabij de Smidsstraat. Foto’s hiervan staan in het gemeente-archief van de gemeente Tholen en hieronder. In werkelijkheid zag een V1 er uit zoals op de foto’s is te zien.


Ook het boek van Jan Terlouw “Oorlogswinter” mag niet ontbreken. Je kunt het lezen in de bieb of je kunt het hier beluisteren.


De Meesstoof

In 2019 had Museum De Meesstoof in Sint Annaland een tentoonstelling over 75 jaar bevrijding. Daarbij was een kleine brochure gemaakt met 9 verhalen over de oorlogstijd. Als je dit gemist hebt, dan kun je deze brochure hieronder bekijken.